Metriky pro měření pěstebního světla - PPF, PPFD, DLI

 

Při pěstování rostlin uvnitř (indoor) je kvalitní osvětlení klíčovým faktorem pro dosažení zdravého růstu a bohaté úrody. Avšak tradiční jednotky měření světla, jako luxy nebo lumeny, nedokáží přesně zachytit potřeby rostlin. Namísto nich se používají speciální metriky, které se zaměřují na fotosynteticky aktivní záření (PAR) a jeho interakci s rostlinami. Tento článek se bude věnovat třem klíčovým metrikám: PPF, PPFD a DLI.

  1. Fotosynteticky aktivní záření - PAR: Rostliny absorbovaly a využívaly světelné záření v určitém rozmezí vlnových délek, které se pohybuje mezi 300-700 nm. Toto spektrum se nazývá fotosynteticky aktivní záření (PAR), ačkoli není jednotkou samotnou, ale spíše rozsahem vlnových délek.

  2. PPF (Photosynthetic Photon Flux): Tato metrika vyjadřuje množství fotosynteticky aktivních fotonů vydávaných nebo dopadajících na určenou plochu za jednu sekundu. Jednotkou PPF je mikromol za sekundu (µmol/s).

  3. PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density): PPFD je hustotou fotosynteticky aktivních fotonů na jednom metru čtverečním za jednu sekundu. Udává, jak intenzivně světlo dopadá na konkrétní místo na rostlinách. Jednotkou PPFD je mikromol na metr čtvereční za sekundu (µmol/m²/s).

  4. DLI (Daily Light Integral): DLI udává celkový součet fotosynteticky aktivních fotonů, které dopadnou na jednotkovou plochu za jeden den. Tato metrika se používá především při pěstování v komerčních podmínkách nebo při pěstování rostlin, které nejsou fotoperiodické. Jednotkou DLI je mol na metr čtvereční za den (mol/m²/den).

Rozdíl mezi PPF a PPFD lze vysvětlit na příkladu střelby brokovnicí. PPF by byl ekvivalentní celkovému počtu broků v náboji, zatímco PPFD by popisoval hustotu broků, které dopadly na konkrétní místo na terči. Je tedy jasné, že i když se použije stejný náboj (PPF), hustota dopadajících broků (PPFD) se může lišit v závislosti na vzdálenosti od zdroje.

Při pěstování rostlin je důležité měřit PPFD, protože tato metrika přesně ukazuje, jak intenzivně rostliny dostávají světlo na konkrétních místech. To je klíčové pro určení optimálního umístění osvětlení a zajištění, že rostliny dostávají dostatek světla pro fotosyntézu.

Pokud pěstujete rostliny uvnitř, měření těchto světelných metrik vám pomůže optimalizovat prostředí pro růst a dosáhnout lepších výsledků. Nezapomeňte také brát v úvahu DLI, abyste zajistili, že vaše rostliny dostávají dostatek světla během celého dne. S těmito metrikami budete lépe rozumět potřebám vašich rostlin a budete schopni vytvořit ideální světelné podmínky pro růst a kvetení.

Radíme s výběrem produktů

Výhody indoor pěstování pod LED grow osvětlením

+ Přepínatelná LED světla na pěstování zajistí rostlinám dokonalé podmínky v každé fázi pěstebního cyklu.

+ LED je efektivní a úspěšná alternativa za tradiční HID lampy a výbojky.

+ Vytváří výrazně méně tepla, takže nezvyšuje teplotu, nevysušuje půdní médium ani neodpařuje nadměrně vodu.

+ LED spektrum není tak nebezpečné pro oči jako HPS nebo MH výbojky.

+ Snadná a rychlá instalace, tichý a bezpečný provoz, dlouhá životnost, vyšší záruka

Nevýhody LED světel

- Vyšší pořizovací cena LED grow osvětlení na indoor pěstování. Ta je ale vykompenzována dlouhou životností a nižší spotřebou.

Chcete ušetřit a koupit LED levněji?

Pak doporučujeme prohlédnout zvýhodněný komplet s LED osvětlením.

Kalkulačka spotřeby LED osvětlení

Pro měření spotřeby se hodí elektroměr - zásuvkový měřič spotřeby s pamětí PM5.

K výpočtu můžete použít například naši kalkulačku spotřeby.

Zpět do obchodu